Ortomolekuláris Medicina

"Az ortomolekuláris medicina a jó egészség megőrzésére és a betegségek kezelésére törekszik oly módon, hogy az emberi szervezetben változást idéz elő olyan anyagok koncentrációjában, melyek a szervezetben egyébként is megtalálhatók és a jó egészségi állapothoz szükségesek." (Linus Pauling)

Orvosok és terapeuták rendíthetetlen munkájának köszönhetően az ortomolekuláris medicina a hagyományos orvosi biokémia és a természetes gyógyászmódok közti hidat kezdi megteremteni.

2010. január 20., szerda

Koenzim Q10



A Q10 egyike azoknak az anyagoknak, amiket a leggyakrabban javasolok a vendégeimnek, pontosabban az egyike azoknak az anyagoknak, amire a ma emberének a legnagyobb szüksége van, ami könnyen "elfogy" a szervezetünkből.
A Q10, más néven ubiquinone, egy vitamin-szerű anyag, ami az összes sejtünkben jelen van (erre utal a neve is: ubi=mindenütt jelen levő), létfontosságú szerepet tölt be a sejtek mitokondriumában (energiatermelő központok) zajló folyamatokban, vagyis az energiatermelésben.
Nélkülözhetetlen szerepet játszik továbbá a sejthártya rugalmasságának megőrzésében. Ez azért különösen fontos, mert csak rugalmas sejthártyán keresztül tudnak bejutni a tápanyagok a sejtbe.
Életünk során szervezetünk folyamatosan termeli a Q10-et, de minél idősebb valaki, annál kevesebb Q10 található a szervezetében. A legjobb táplálkozással naponta 3-5mg Q10 jut be a szervezetünkbe. Ezzel szemben egy 40 éves, teljesen egészséges ember napi igénye 40-60mg. (A nem egészségesek esetében ez a szükséglet magasabb, akár 100mg is lehet.) A Q10 termelődése a szervezetben igen bonyolult, összetett folyamat, élettani körülmények között sok B-vitamin és C-vitamin, valamint számos nyomelem szükséges hozzá.

Hogyan játszik szerepet a Q10 az energiatermelésben?

Gyakorlatilag ő az "üzemanyag" a mitokondriumokban. Rérszt vesz az ATP-ADP átalakulási folyamatban. (Az ATP, vagyis az adenozin-trifoszfát egy enzim, ami a szervezet fő energiaraktározásért felelős molekulája. Amikor az adenozin-trifoszfát felbomlik és átalakul adenozin-difoszfáttá - ADP - akkor szabadul fel a szervezet számára hasznosítható energia belőle.)
A Q10 a civilizációs betegségek legjobb megelőző szere. Klinikai kísérletekkel igazolt eredmények a Q10 koenzim szerepéről:

- az oxidatív és gyulladásos folyamatok súlyosbodását megakadályozza

- pozitív hatású az idegrendszer, a reproduktív rendszer és az izomrendszer károsodása esetén

- más antioxidánsokkal kapcsolva (C-, E-vitamin) hatványozott a hatása

- erősebbé teszi az izmokat (a szívizmot is!!!)

- képes helyreállítani a sejtek légzőfolyamatait

- a véren keresztül eljut minden sejtünkhöz, és segít eltávolítani a salakanyagokat

- antioxidáns (szabadgyökfogó) hatással bír

- igen hasznos szívelégtelenségben, egyéb szívproblémákban, magas vérnyomás esetén

- ajánlott fokozott szellemi és fizikai igénybevétel esetén

Legfontosabb szerepét az izomsejtekben fejti ki, így a szívizomzat működésében is jelentősége van.

Legnagyobb koncentrációját azon emberi szervekben találták, melyek a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve, úgymint szív, máj, stb. Tanulmányok születtek arról, hogy a szívelégtelenséggel küzdők körében a szervezetben található CoQ10 igen alacsony értéket mutatott, s étrend-kiegészítőként bejuttatott CoQ10 támogatással mérhető javulást tapasztaltak.

Saját tapasztalatok:

A Q10 tartalmú készítmények alkalmazását mindig javaslom olyan vendégek esetében, akiknek valamilyen szív-eredetű problémájuk van: szívritmus-zavar, szív"szúrás", enyhe nyomás vagy fájdalom a mellkasban. Ezen kívül, igen hasznosnak bizonyult általános levertség, fáradékonyság esetén is, amikor a vendég úgy érezte, hogy mindig fáradt, nem alussza ki magát, nincs semmire energiája.

Minden esetben elsősorban a legalább 100 mg Q10-et tartalmazó készítményt részesítem előnyben. Tapasztalatok szerint legalább ennyi kell ahhoz, hogy a legyengült, fáradt, kifacsart szervezet erőre kapjon.

A visszajelzések alapján írhatom, hogy már igen rövid használat után is:

- megnövekedett a szert alkalmazó személyek életereje, energiája

- kipihentebbnek érezték magukat reggel, és nem fáradtak annyira el a nap végére

- jobban bírták a fizikai terhelést

- a szív is könnyebben dolgozott (pl. nem szaladt fel olyan magasra a pulzus egy lépcsőjárás során)

- szabályos lett a szívverés, megszűntek a "kiugrik a szívem" érzések

A Q10 készítmények alkalmazása, adagolása kapcsán mindig kérje ki szakember segítségét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.